Vendégváró / Szabadság tér a faluközpont

Szabadság tér a faluközpont


Eltéveszthetetlen a Babócsa központi parkja. A főutca mellett hatalmas gesztenyesor készteti megállásra az utazót, hogy árnyas lombjai alatti sétára invitáljon. A mintegy 150x150 méteres területen eredetileg piactér volt, amely az 1930-as évek táján alakult át a mai parkká. Két monumentális emlékmű tűnik szembe messziről: a beton talapzaton álló bronz katonaszobrot az első és a második világháborúban elesett hősök tiszteletére emelték. Mellette jobbról-balról fehér sírkövek fekszenek. Egyik oldalról az itt elesett szovjet katonák emlékére állított kőoszlop, míg a másik oldalon egy szerényen, egymagában álló kopjafa őrzi a múlt borús éveit. Az oszlop a második világháborúban a Magyarországról elhurcolt romák emlékét idézi.
Nem messze innen még egy emlékmű található, amely a Babócsán vívott harcokban meghalt bolgár katonák előtt tiszteleg.
A park árnyas sétányain fiatal párok sétálgatnak olykor kisgyerekeikkel vagy babakocsit tolva. A padokon idős emberek osztják meg egymással az elmúlt évek emlékeit. Így itt mindig van élet.
A Somssich-kastély klasszicista épületétől a világháborús emlékmű mögötti gesztenyesor és az út választja el mindössze a Szabadság parkot. Jelenleg a felújított lakóház ad otthont a körzeti rendőrőrsnek.
A park nyugati oldalán világossárga lapos tetős épület áll, ez a kultúrház, amely a közösségi élet egyik színtere. Régebben a nagyteremben mozi működött, ma ezt kisebb rendezvényekre használják fel - lakodalmakat, Mikulás ünnepséget, gyereknapot rendeznek a falai között. A leglátogatottabb a Teleház, amely minden délután várja a látogatókat. A három internettel is ellátott számítógép előtt egymást váltják a fiatalok és a felnőttek. Lehet nyomtatni, fénymásolni levelet küldeni. A helyieken kívül a hazaüzenni szándékozó turisták előtt is nyitva áll.
A 8334 kötetes könyvtár állománya nagyrészt a hetvenes nyolcvanas években beszerzett könyvekből áll. Természetesen az aktuális sikerkönyveket - a szerény pénzügyi keret ellenére - mindig igyekszünk beszerezni. A megyei intézménnyel kiépített jó kapcsolatnak köszönhetően a könyvtárközi kölcsönzéssel, pedig szinte bármilyen mű elérhetővé vált. Mintegy 50-100 közötti a rendszeres könyvtárlátogatók száma.


12Következő

Galéria
Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
www.mkeb-zrt.hu