Vendégváró / Basakert

Basa-kert (Nárciszos)


A hazna (víztartály) közvetlenül a kút mellé került, így igen egyszerűen vezették be az épületbe a vizet. Az alatta lévő kazánnal (külhan) melegítették a vizet. A kazán nyílása és a sugarasan induló padlócsatornák pontosan kirajzolódnak."
1989-ben újabb török kori épületet hozott a felszínre dr. Magyar Kálmán. Az egykori település középpontjában álló ház jóval nagyobb az átlagosnál, s fallal körülvett kertben állt. A régész úgy gondolta, hogy Babócsa török basájának szerájára lelt rá, valamint a palotához kapcsolódó magánfürdőre. Még a szigorúan tárgyi bizonyítékokra alapozó kutatók is megjegyzik, hogy itt, a "basaszeráj" területén virágzik legdúsabban a nárcisz, tehát igazság bújhat meg a különböző legendákban.

(Forrás: Babócsa története - szerkesztette dr. Magyar Kálmán, Kaposvár, 1990), valamint Magyar Kálmán- Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig-szerkesztette dr. Magyar Kálmán, Kaposvár, 2005.)Előző1234

Galéria
Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
www.mkeb-zrt.hu