Vendégváró / Prinke kastély

Prinke kastély


Mellette áll a múzeum "legújabb" szerzeménye, az a szövőgép, amely az egyik babócsai porta pajtájából került elő. Nagy szerencse, hogy tulajdonosa ismerte tárgyi értékét, s a helytörténeti múzeumra bízta megőrzését. A terem közepén újabb mesterséget ismerhetünk meg: a vesszőfonást, ahol érzékelhetjük a munka egész technikáját az áztatástól a fonásig. Ehhez hasonlóan a többi tevékenység, a teknővájás, a szántás, a vetés, az aratás is végigkövethető azok eszközein keresztül. A polcokon kisebb kézi szerszámok sorakoznak: bútorkészítéshez használatos profilgyaluk, kukoricamorzsoló, festékőrlő, de még borjúleválasztó szíj is.
A kastély, amely mindössze kétpercnyire esik a falu központjától - nemcsak a helytörténeti kiállításnak ad helyet, hanem nyaranta képzőművészeti és kézműves táboroknak is. Parkjában hatalmas fenyők zöldellnek, színes virágok nyílnak. Az emeleti szobákban 70 embernek biztosítható szállás, amelyet felszerelt konyha és vizesblokk egészít ki. Az alkotómunkához van műterem és előadóterem, a tornácon ülve pedig egészen kivételes élmény a nyáresti beszélgetés. Talán nem csoda, hogy az itt tartott alkotótáborok nagyon népszerűek, a helyszínen készült munkákból minden alkalommal kiállítás nyílik.

Előző12

Galéria
Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
www.mkeb-zrt.hu