Programok / Nárcisznap

Nárcisznap


Április végén, május elején kerül sor Babócsa legnevezetesebb eseményére, a tömeges nárciszvirágzásra. A Basakert ilyenkor fehér bársonyszőnyeggé változik, a csillag -szirmú virágok pedig finom illatfelhőbe borítják a környéket. A mindössze néhány napig tartó attrakciót hatalmas figyelem kíséri. Tízezernél is több érdeklődő zarándokol el egész Európából Babócsára, hogy részt vegyen e feledhetetlen élményben.
A 13 hektáros parkban a nárcisztenger mellett arra is marad hely, hogy megünnepeljék, és színvonalas programokkal köszöntsék a babócsaiak a vendégeket. Ezt pedig minden évben - 2006-ban tizedik már alkalommal - a Nárciszfesztivál keretében valósul meg, amelyet Babócsa Község Önkormányzata és a Babócsáért Egyesület szervez. Reggel Barcsról rajtol a Nárciszfutás. Mire Babócsán elkezdődik a hivatalos megnyitó, a sportolók is rendszerint a Basakertbe érnek.
A helyszínen térzene fogadja a délelőtt érkezőket, majd a színpadon egymást váltják a bemutató csoportok. A helyi általános iskola tanulóinak és mazsorettjeinek műsora, a Babócsai Asszonykórus előadása, és a környező települések hagyományőrzőinek fellépésére tapsolhat a nagyérdemű.
Aki közben megéhezik, a nagysátorban kóstolhatja meg a helyi ízeket, hogy készül az igazi babócsai vadpörkölt, halászlé, és természetesen a babgulyás és a tört bab hagymával. Édességként palacsintát és fánkot vásárolhatnak a vendégek.
Eközben nem messze a nárciszostól, a Rinya-partján fogathajtó verseny zajlik. Délután tovább folytatódnak a kulturális műsorok a Basa kertben. Rendszerint egy sztárvendég is színesíti a napot. 2006-ban a Groovehouse együttest hívták meg a szervezők a látogatók nagy örömére.
A parkban emellett kézműves vásár, a gyerekeknek játszópark, graffiti bemutató, lufihajtogatás, a Duna-Dráva Nemzeti Park bemutatósátra és egy kis ízelítő is látható a környék településeinek tájházaiból. A faluban és a Basakertben hintón is körbe lehet járni, ami teljesen más élményt nyújt, hiszen így a védett terület más részére is bejuthat a látogató. Természetesen a Prinke-kastély múzeuma, és a többi látnivaló is az érdeklődők rendelkezésére áll. Este a napot tűzijáték zárja.


Galéria
Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
www.mkeb-zrt.hu