Közeli látnivalók / Dráva part

Dráva part


Somogy déli határrészén - néhány kilométer kivételével - hömpölyög a Dráva. A vad folyó vonalát huszonhat település követi. Barcsot kivéve szinte mindegyik apró, kis lélekszámú község. A legkisebb közülük Rinyaújnép, Somogy Megye Kézikönyve 1998-ban mindössze nyolcvan lakost említett. A megye déli részén húzódó barcsi kistérséget keletről Baranya megye, északról a nagyatádi kistérség, míg délről Horvátország határolja. A települések ugyan a "végeken" találhatók, ám ez nem eldugottságot, hanem inkább elzártságot jelentett a történelem bizonyos időszakaiban. A térség ma megfelelően megközelíthető. Jól bejárható - elsősorban közúton. Barcs egyébként a közúti közlekedés központja. Idáig vezet Pécs, Szigetvár felől a 6-os számú főút és a 68-as főút, amely összeköti Nagyatáddal és a Balatonnal, illetve a böhönyei kereszteződésnél a 61-es számú Kaposvár-Nagykanizsa közti főúttal. A megyeszékhelyről alsóbbrendű utakon is megközelíthető, például Kadarkúton keresztül. Barcsot okkal nevezik "Déli kapunak" is, hiszen forgalma közúti határátkelőhely. Híd vezet át a Dráván, a legközelebbi horvát városhoz, Verőcéhez.
A vasúti közlekedés szerepe is fontos, ugyanis a várost és a községek egy részét érinti a Pécs-Murakeresztúr-Nagykanizsa közötti vonal. Barcsról szárnyvonal ágazik el az Ormánság irányába, Sellye felé. A Dél-Dunántúl természeti értékeit összefoglaló munka, amely a Göcsejtől Mohácsig címet viseli, így ír: "Első benyomásunk az, hogy alföldi tájat látunk, de geológiai felépítését és szintviszonyát tekintve dombvidéki jellegű..." A terület alapját pannonkori rétegek képezik, amelyekben a harmadkor végén a süllyedések következtében vályúk keletkeztek. A pleisztocénban az uralkodó északi széljárás futóhomokot rakott le, és észak-déli irányú buckasorokat alakított ki. Savanyú, mészben szegény, rozsdabarna erdőtalajok képződtek. A homokbuckák között lefolyástalan, pangó vizű lápfoltok találhatók.
A természetföldrajzi, gazdasági környezet "főszereplője" viszont kétségkívül a Dráva. A sebes folyású víz, ezért a homokos szélű partját állandóan mossa. Számtalan szigetet, homokzátonyt alakít ki magának, s emiatt a környéken lakók földjeit néha árvíz önti el.


12Következő

Galéria
Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
www.mkeb-zrt.hu