Tartalom
Bemutatkozás
Vendéglátás
Rendezvények
Ajánló
Túrajavaslatok
Szállásajánló
Vendégváró
Önkormányzat
Közérdekű adatok
Aktuális
eMagyarország Pont
English English
Eseménynaptár
2020. Agusztus
HKSzCsPSV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      


Aktuális hírek

2012-02-06

Időjárási veszélyek, fagyhalál megelőzése

Az elkövetkező napok időjárását egy az Északkelet-Európa feletti anticiklon &eacut

                                                                 Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer


 


                                                              2012. február                                 


 


Farkasordító hideg, havazás, hófúvás…


Időjárási veszélyek, fagyhalál megelőzése


 


 


Az elkövetkező napok időjárását egy az Északkelet-Európa feletti anticiklon és annak peremén kialakuló mediterrán ciklon együttese alakítja majd, mely hatására várhatóan sokfelé valószínű váltakozó intenzitású havazás, sarkvidéki hideg levegővel társulva.


Az alacsony hőmérsékletet már eddig is fokozatosan érzékelhettük és a következő napokban is mínusz 10 és mínusz 20 C fok közötti alacsony hőmérséklet várható.


 


Tekintettel a fentiekben említettekre, figyelmükbe ajánlunk néhány hasznos tanácsot:


-          A veszélyhelyzetek megelőzése érdekében fordítsanak nagyobb figyelmet a fűtetlen lakásokban élő főként idős személyekre, a mozgási problémákkal küzdő személyekre, illetve a fedél nélkül élő hajléktalanokra!


-          Az elkövetkező napokban látogassák meg többször, közeli és távoli hozzátartozóikat, szomszédjaikat, ismerőseiket! Lehet, hogy segítségre szorulnak.


-          Ellenőrizzék, hogy otthonukban és segítségre szoruló családtagjaiknál elég tüzelő van-e a fagyos napokra előkészítve!


-          Idős vagy nehezen mozgó hozzátartozóiknál, segítsenek a lakás, ház befűtésében!


-          Amennyiben utcán találkoznak hajléktalan személyekkel, ne menjenek el mellettük, kérjék meg őket, hogy fáradjanak be a fűtött szállókra saját érdekükben. Ha nem fogadják meg tanácsukat, legalább egy pohár forró teával segítsék ki őket!


-          Az utcákon, közterületeken a hideg és a várható havazás miatt mások is segítségre szorulhatnak, kérjük figyeljenek egymásra és segítsenek, ha tudnak!


 


A fagyhalál veszélyei, mire is kell figyelni!?


 


Az úgynevezett fagyási sérülések nem csak fagypont alatti hőmérséklet során jöhetnek létre. Testünk hajszálerei összehúzódással védekeznek, így a végtagokon lecsökken vagy megszűnik a vérkeringés.


Teendők: - Meg kell akadályozni a további lehűlést! (takaró, meleg hely)


-          Szűk ruházattól, tárgyaktól szabadítsuk meg az érintettet!


-          Itassunk a sérülttel meleg, alkoholmentes italt!


-          Nem szabad a sérült testrészeket dörzsölni, meleg víz alá rakni és hirtelen felmelegíteni!


 


 


 


A rendőrség is fokozottan figyel és intézkedik az alábbiakban felsoroltak alapján:


 


- Felvettük a kapcsolatot a hajléktalan szállókkal, egyeztettünk a polgárőrökkel, akik személyismeretüket felhasználva figyelmet fordítanak az egyedül élő idősekre, illetve a hajléktalanokra, hiszen ők azok, akik leginkább ki vannak téve a kihűléses halálesetek veszélyének.


- A megyei ügyelet soron kívül fogadja az erre a célra létrehozott zöld számon (112, idősvonal 06/80-200-676) bejövő hívásokat.


- Valamennyi közterületen szolgálatot ellátó rendőr felkeresi az előtte ismert egyedül élőket annak érdekében, hogy megbizonyosodjon ellátottságukról.


 


- Kiemelt figyelmet fordítunk a hajléktalanok korábban felmért tartózkodási helyeinek visszatérő ellenőrzésére.


 


Kérjük az állampolgárokat, tegyenek bejelentést azokban az esetekben, amikor távolabb élő hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul, minden különösebb indok nélkül megszakad a kapcsolatuk, életjelet semmilyen formában nem adnak magukról, amikor ismerten otthontartózkodó szomszédjuknál nem észlelnek fűtésre utaló jelet vagy életvitelszerű mozgást!


 


Somogy megyében a SzocioNet Dél-Dunántúli Regionális Módszertani Humán Szolgáltató Konzorcium Gesztorszervezete várja a hívásokat a 06/82-511-613-as telefonszámon, valamint a Nyitott Kapu Hajléktalan Gondozási Központ a 06/82-510-982-es telefonszámon és személyes megjelenést követően is segítséget nyújt!


 


Amennyiben információjuk van arról, hogy ismerős vagy ismeretlen személyeket kihűlés veszélye fenyegeti, bejelentést tehetnek az ingyenesen hívható 112-es telefonszámon, valamint a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság 06/82-502-700-as ügyeleti telefonszámon és az idősvonal  06/80-200-676-os zöld számán!


 


 


Hívjon bátran, hogy segíthessünk!!!


 


 


 


 

 


 


  


SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG


BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG


Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztály


 


7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121


TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772


E-mail:bunmeg@somogy.police.hu 


 


 

 

további híreink...Babócsa Község Önkormányzata ASP központhoz való csatlakozása

Látnivalók
Építési közbeszerzés AF
Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt Közbeszerzési együttműködő partnerünk a Magyar Közbeszerzési és Elektronikus Beszerzési Zrt.
www.mkeb-zrt.hu